Veelgestelde vragen over chiptuning

Chiptuning

Wat zijn de voordelen van chiptuning?

Chiptunen betekent niet botweg meer vermogen of hogere pieken in pk’s. Nee, de motor gaat in z’n geheel veel beter lopen en pakt voelbaar soepeler op. Met een meer regelmatige opbouw. Dat rijdt fijner en comfortabeler. Bovendien is er ook minder gaspedaal nodig om de auto in beweging te krijgen, want de auto heeft meer vermogen en trekkracht en haalt daarmee meer energie uit dezelfde hoeveelheid brandstof. En daardoor verbruikt hij ook minder brandstof.

Wat zijn de risico's van chiptuning?

Het stage 1 chiptunen van uw voertuig heeft nul risico. Door voldoende marge over te laten voor betrouwbaarheid en stabiliteit wordt de motor veilig geoptimaliseerd. De ingeprogrammeerde afzwakking kan met chiptuning in meer of mindere mate ongedaan gemaakt worden. Daarnaast kan de motor met maatwerk software gefinetuned worden.

Kunnen chiptuning storingen en foutmeldingen verholpen worden?

Vrijwel alle storingen en foutmeldingen kunnen gelokaliseerd, verholpen en gewist worden. Alles van EGR/roetfilter storingen tot en met het uitschakelen van de snelheidsbegrenzing.

Hoe werkt chiptuning?

Elk voertuig heeft fabrieks af een ingeprogrameerd prestatie maxium. Dit is opgeslagen in de zogeheten ECU-module (Electronic Control Unit). Door deze module te voorzien van nieuwe software kunnen de maximale prestaties verhoogd worden.

Kan ik mijn auto ook laten chiptunen zonder de vermogens rollerbank?

Ja, chiptunen en 'testen op de vermogensbank' staan los van elkaar. De meeste voertuigen worden voorzien van chiptuning zonder een meting op een vermogensbank. Maar chiptuning in combinatie met een exacte meting van het vermogen is mogelijk met een uitdraai en bewijs van de aangebrachte extra pk’s en koppel.

Kan ik wachten tijdens het chiptunen?

Ja dat kan zeker. Gemiddeld neemt het 45 minuten tot 2 uur in beslag om te chiptunen. We hebben heerlijke vers gemalen espresso koffie, een fijne zit om te wachten. 1st lezen wij de data uit van de boordcomputer, die laden wij vervolgens in onze computer, waar we de tuning file overheen leggen. Daarna zetten we die nieuwe data weer terug op de computer van de auto of motor. Voor sommige wagens of motoren kan het wat langer duren ivm de minder gangbare positie van boordcomputers.

Hoe gaat chiptunen in zijn werk?

1st lezen wij de data uit van de boordcomputer. Die laden wij in onze computer, waar we de chiptune file overheen leggen. Daarna zetten we die nieuwe date weer terug op de computer van je auto of motor.

Kan ik mijn bedrijfswagen zuiniger laten afstellen door middel van chiptunen?

Ja. Het afstellen van bedrijfswagens kan een brandstofbesparing opleveren tussen de 7 en 10%. Op jaarbasis kan dat veel kosten besparen voor een bedrijfswagen of wagenpark.

Krijg ik meer trekkracht in mijn camper door chiptunen?

Wel degelijk. Met name de turbodiesel campers kunnen heel goed meer trekkracht krijgen door middel van chiptuning. Makkelijker de berg op, tegenwind, en comfortabeler op de snelweg. Eventueel in combinatie met het verwijderen van de snelheidsbegrenzer.

Helpt chiptunen voor het trekken van mijn caravan?

Nou en of Chiptuning helpt echt! Hierdoor krijgt je wagen veel meer trekkracht om de caravan makkelijker te trekken, berg op, tegen wind. Want de motor heeft meer vermogen, en trek daardoor makkelijker het extra gewicht.

Hoe zit het met fabrieksgarantie na het chiptunen?

De meeste fabrikanten hebben in hun voorwaarden staan dat het vervoermiddel na tuning geen recht meer heeft op garantie. Stage1 chiptuning is onzichtbaar voor de dealer en fabrikant, en daardoor geen probleem om te chiptunen.

Is chiptuning legaal?

Ja, chiptuning is legaal in Nederland. Zolang je binnen alle RDW milieugrenzen en eisen blijft.

Wat is het verschil tussen Stage1 en Stage2 tuning?

Stage1: is enkel chiptuning via een software aanpassing. Stage2 en meer: is chiptuning via software in combinatie met het aanpassen van fysieke hardware delen zoals het aanpassen/vervangen van het luchtfilter, uitlaatsysteem, downpipe, intercooler, injectoren/verstuivers, brandstofpomp, vergroten van de turbo, monteren van een Nitrous lachgas systeem.

Vermogensbank

Kan ik ook met een 2-wiel aangedreven auto op de 4x4 vermogensbank?

Ja uiteraard. De meeste moderne auto’s meten via de 4 wielen (ABS en Tractiecontrole) vandaar is een 4 wiel aangedreven vermogensbank zelfs essentieel voor moderne voertuigen!

Waarom is een 4x4 Dyno rollerbank essentieel?

De moderne auto’s kunnen enkel nog maar gemeten worden met een gekoppelde en gekalibreerde 4x4 testbank. Bij een gewone 2-wiel aangedreven vermogenstestbank komen de ABS en Tractiecontrole er tussen waardoor er geen metingen gedaan worden. Zelfs niet wanneer deze uitgeschakeld zijn.

Kan ik ook met mijn motorfiets op de Dyno vermogensbank?

Ja zeker. Ook het chiptunen van motoren is mogelijk.

Algemene vragen over chiptuning en vermogensbank

Is er een haal en brengservice?

Jazeker. Super handig. Maar er is ook een huurauto beschikbaar.

Kan ik eventueel een huurauto meekrijgen als ik er niet op wil wachten?

Ja, we hebben 2 huurauto’s beschikbaar. Maar we hebben ook een haal en brengservice.

Kan ik ook een APK of onderhoudsbeurt inplannen naast het chiptunen?

Jazeker. Het garagebedrijf en het chiptunen werken samen in 1 nieuw pand.

Kan ik ook voor een software storing terecht?

Wij kunnen bijna alle storingen/foutmeldingen lokaliseren, verhelpen of zelfs wissen. Van een EGR/roetfilter storing t/m het uitschakelen van de snelheidsbegrenzer.

Waarom moet ik een afspraak maken voor het chiptunen?

Het maken van een afspraak is nodig i.v.m het gereedmaken van de software. Wij maken die software vooraf gereed op basis van de specificaties, bouwjaar en type van de ingeplande wagen of motor. Voorkomt ook onnodige wachttijd.